İdeal Hoparlör yerleşimleri

İdeal Hoparlör yerleşimleri
Bir ev ses sistemindeki hoparlör sayısı ne olursa olsun, nihai hedef aynıdır – özel efektlerin hassas lokalizasyonu, geniş bir ses sahnesi, tüm kanallarda kesintisiz kaydırma ve üç boyutlu görüntüleme . Bu, yalnızca her bir hoparlör kanalı doğru şekilde yerleştirildiğinde meydana gelebilir. 
 
2 Kanallı Stereo Sistemler için Hoparlör yerleşimi....

2 kanallı bir hoparlör sistemi için hoparlörleri kurarken, iki hoparlör ve dinleyicinin kafası, üç noktayı bir eşkenar üçgen oluşturmalıdır.Dinleme konumu, hoparlörlerin birbirinden "merkezden merkeze" uzaklığı ve dinleyicinin kafasına olan uzaklığı ile belirlenir.Hiçbir şekilde oda ölçülerini ifade etmez.Özellikle küçük ve orta büyüklükteki odalarda yakın alan dinleme için simetrik hoparlör yerleşiminin önemi, stereo ses kalitesini optimize etmek için son derece önemlidir.

Hoparlörler ve ana dinleme konumu, mümkün olduğu kadar mükemmel bir eşkenar üçgene yakın ayarlandıktan sonra, hoparlörler dinleme konumuna doğru hafifçe açılı olmalıdır.


5.1 ve 7.1 Surround Ses Sistemleri için Hoparlör yerleşimi

Ön Sol/Sağ Ana Hoparlörler

Ana hoparlörler, birincil oturma konumuna göre eksenden 25-30 derece uzakta yerleştirilmelidir.En iyi görüntü, otururken tweeter'lar kulak yüksekliğine yakın olduğunda elde edilecektir.Çoğu kule hoparlörü bunu doğal olarak gerçekleştirir ve bir kitaplık monitörü stant gerektirir.

Ana hoparlörleri köşelerden uzağa çekmek (oda trafiğinin izin verdiği ölçüde) sınır yansımalarını azaltacak ve görüntülemeyi iyileştirecektir.

Merkez Kanal Hoparlörü

Merkez kanal, birincil oturma konumuna göre doğrudan eksen üzerine yerleştirilmelidir.Ana ön hoparlörlerde olduğu gibi, otururken tweeter'ı kafa seviyesine/yakına yerleştirmek en uygunudur.Ancak video ekranının veya projeksiyon ekranının yerleşimine bağlı olarak bu her zaman mümkün değildir.

Merkez kanalın baş seviyesinin altında olması gerekiyorsa, orta/yüksek frekans tepkisini ve diyalog anlaşılırlığını iyileştirmek için hoparlörün yukarıya doğru eğilmesi önerilir.

Yan Surround Hoparlörler

5 kanallı bir sistemde, yan surround hoparlörler eksenden 90-110 derece uzakta olmalıdır.En iyi genişlik hissi için, tweeter yüksekliği kulak seviyesinden yaklaşık 2 fit yukarıda olmalıdır.

Arka Surround Hoparlörler

Bir 7.1 sisteminde, gelişmiş arka kaydırma efektleri için birincil oturma konumunun arkasına özel arka surround hoparlörler yerleştirilmiştir.

Arka surround hoparlörleri, birincil oturma konumuna göre eksen dışında 135-150 derece olacak şekilde yerleştirin.Yan surround hoparlörlerde olduğu gibi, otururken arka surround tweeter'ları baş seviyesinin yaklaşık 2 fit yukarısına yerleştirin.
 
 
9.1 ve 11.1 Ses Sistemleri için Hoparlör yerleşimi

9 ve 11 kanallı surround ses işlemcilerinin geliştirilmesi, ses sahnesinin genişliğini ve etkileyiciliğini daha da artırmak için Geniş ve Yükseklik "varlığı" kanallarını sisteme getirir.Yerel Blu-ray biçimleri şu anda yalnızca 7.1'de mevcut olduğundan, Geniş veya Yüksek hoparlörlerin kullanımı, surround ses işlemcisinde Audyssey DSX, DTS Neo:X ve Dolby ProLogic IIz gibi bir yukarı dönüştürme algoritmasının kullanılmasını gerektirir.

Geniş Hoparlör Kanalları

Geniş hoparlör kanalları, ana ön hoparlörler ile yan surround hoparlörler arasına yerleştirilmek üzere tasarlanmıştır.Geniş hoparlörün amacı, ön ana hoparlörler ile yan surround hoparlörler arasındaki kaydırma ve görüntüleme boşluklarını en aza indirmek ve ek bir kaplama hissi sağlamaktır.

Geniş hoparlörler için en uygun konum, birincil oturma konumuna göre yaklaşık 60 derece eksen dışıdır.Audyssey, otururken geniş hoparlörlerin baş hizasına yerleştirilmesini önerir.

Yükseklik Hoparlör Kanalları

Yükseklik hoparlör kanalları ön sahnenin sol/sağ üst köşelerine yerleştirilmelidir.Tipik olarak, bu 40-45 derece eksen dışı ve yaklaşık 8 fit yükseklikte olacaktır.Hoparlörün aşağı doğru eğilmesi, orta/yüksek frekans tepkisini iyileştirecek ve tavandan yansıma yansımalarını azaltacaktır.

Yükseklik hoparlörleri dikey düzlemde görüntülemeyi geliştirir ve hatta doğrudan dinleme konumunun üstünden geliyormuş gibi görünen ses efektleri oluşturmak için kullanılabilir, bu da surround ses deneyimine tam anlamıyla daldırmayı sağlar.

 
11 Kanalın üstünde Dolby Atmos

Birkaç yıl önce ticari sinema salonlarına tanıtılan Dolby Atmos, izleyicinin tepesinden yayılan özel efektler yaratmak için tavana monte hoparlörler ekler. Daha yakın zamanlarda, DTS:X ve Auro-3D, nesne tabanlı surround ses ve yükseklik efektli hoparlörler için seçenekleri genişletti. Bu, sinema deneyimine gerçekçiliğin yeni ve heyecan verici bir boyutunu getiriyor.
 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.